"Srce vjeruje, um ostvaruje!"

 Natjecateljska gimnastika

NATJECATELJSKI PROGRAM


Kome je trening namijenjen?

U ovaj program uključena su djeca koja su pokazala povećan interes za gimnastikom i odabrali gimnastiku kao osnovni sport. Selekcija se vrši pored stručnog mišljenja trenera, na osnovu postignutih rezultata natjecanjima popularne gimnastike i testovima. 

Što radimo?

U gimnastičkoj sekciji djeca nastavljaju se učenjem i usavršavanjem elemenata tehnike sportske gimnastike po spravama iz službenih programa Hrvatskog gimnastičkog saveza u kategorijama za svoj uzrast. Cilj treninga u natjecateljskom programu je savladavanje tehničkih elemenata i njihovo povezivanje u smislenu cjelinu - gimnastičku vježbu. Elementi i vježbe koje će naši vježbači učiti prilagođene su njihovom uzrastu, odnosno kategoriji, njihovim mogućnostima, motoričkim sposobnostima i predznanju.

Hrvatski gimnastički savez nudi nekoliko težinski različitih natjecateljskih programa (A, B, C ili D) a odabir u kojem će programu netko nastupiti ovisi ponajviše o broju i razini savladanosti gimnastičkih elemenata, odnosno o stupnju formiranosti motoričkih vještina.

Natjecanje se sastoji od nastupa na sve 4 sprave kod djevojčica, odnosno na svih 6 sprava kod dječaka. Ženske sprave: preskok/trampolin, dvovisinske ruče, greda i tlo. Muške sprave: tlo, konj s hvataljkama, karike, preskok/trampolin, paralelne ruče i preča.

Kada?

Trening se odvaja prema posebnom planu i programu rada.

Kako?

Na osnovu prijedloga stručnog tima, suglasnosti roditelja te osobnih želja, ineresa i motiva gimnastičara.