"Srce vjeruje, um ostvaruje!"

Gimnastika u Hrvatskoj

Hrvatski gimnastički savez 

Hrvatski gimnastički savez je hrvatska krovna gimnastička organizacija. Međunarodni naziv za Hrvatski gimnastički savez je Croatian Gymnastic Federation. Utemeljen je 6. Studenoga 1904. godine na Sušaku u Rijeci. Član je Međnarodne gimnastičke federacije (FIG) od 26. lipnja 1907. godine i Europskog gimnastičkog saveza (UEG). Sjedište saveza je na Trgu Krešimira Čosića 11, u Zagrebu.

U Hrvatskoj se gimnastika razvijala pod utjecajem sokolskoga gimnastičkog sustava. Zahvaljujući sokolskomu pokretu redovito se počela odvijati nastava tjelesnog odgoja, koja je od 1874. u hrvatskim osnovnim školama postala obvezna. Prvo sokolsko društvo u Hrvatskoj osnovano je iste godine u Zagrebu pod imenom Hrvatski sokol. Prvo nadmetanje održano je u Zagrebu 1877., a 1890. pokrenut je časopis Gimnastika. Ubrzo su se sokolska društva počela osnivati i u drugim hrvatskim gradovima. Natjecanja u gimnastici obvezno su bila u programu sokolskih sletova. Hrvatski sokolski savez primljen je 1907. u članstvo Međunarodne gimnastičke federacije. Gimnastička vrsta Hrvatskoga sokola sudjelovala je 1911. na svjetskom prvenstvu u športskoj gimnastici, što je bio prvi nastup, pod vlastitom zastavom, jedne hrvatske športske reprezentacije na velikome međunarodnom natjecanju. 

Nakon II. svjetskog rata, Gimnastički savez Hrvatske utemeljen je 1948. Od 1951. gimnastičari su djelovali u sklopu Saveza za tjelesni odgoj Partizan Hrvatske. Samostalni gimnastički savez ponovno je osnovan 1962. U Zagrebu je 1957. održanagimnaestrada, a 1982. Svjetski kup u gimnastici. U posljdnje vrijeme ostvareni su značajni rezultati. Filip Ude, u disciplini konj s hvataljkama, osvojio je 2 srebrne medalje (europsko prvenstvo 2008., OI 2008) te srebrnu medalju na parteru na Mediteranskim igrama 2009., a Marijo Možnik srebrnu i zlatnu medalju na europskim prvenstvima 2012. i 2015. u vježbi na preči te broncu na svjetskom prvenstvu 2014. 

Prvi hrvatski gimnastičar koji je nastupio na Igrama i ujedno osvojio odličje bio je Dragutin Ciotti na OI Amsterdam 1928.

Tina Erceg je prva gimnastičarka koja je od osamostaljenja nastupala za Hrvatsku na Olimpijskim igrama.

Robert Seligman je prvi hrvatski gimnastičar koji je ušao u finale nekog seniorskog svjetskog natjecanja. Ostvario je to kao 15-godišnjak, kada je ušao u finale Svjetskog kupa u Parizu. Na Svjetskom kupu u New Yorku 2005. postao je prvi hrvatski gimnastičar koji je osvojio medalju na nekom seniorskom svjetskom natjecanju. To je ujedno bila i prva seniorska medalja u gimnastici za Hrvatsku od osamostaljenja. On je prvi hrvatski gimnastičar koji je pobijedio na natjecanju Svjetskog kupa (2005. u Gentu) te na Univerzijadi (u Izmiru). On i Filip Ude donijeli su Hrvatskoj prve medalje s Europskog prvenstva od osamostaljenja.

Tijana Tkalčec je prva hrvatska gimnastičarka u povijesti koja se plasirala u seniorsko finale Europskog gimnastičkog prvenstva (u preskoku). Prvi hrvatski gimnastičar koji je nastupio na Igrama i ujedno osvojio odličje bio je Dragutin Ciotti na OI Amsterdam 1928.

Najbolji sportaš Hrvatske u protekloj godini gimnastičar Tin Srbić.

Nakon povjesne zlatne medalje na Svjetskom prvenstvu u gimnastici u Montrealu Tin je rekao:

"Nevjerojatni finale, osvojio sam zlatnu medalju! Iskreno, još ne znam što se točno događa, moram malo prespavati da bi bio svjestan. Kad sam došao gore i pripremao se za svoju vježbu pogledao sam gore na ekran da vidim je li Japanac dobio ocjenu. Krajičkom oka sam uočio 14.233, to je bila Zonderlandova prva ocjena. Pomislio sam u sebi: 'Isuse, to stvarno možeš sa svojom pravom vježbom ostvariti.' Nekako sam se uspio smiriti, rekao sam si: 'Samo radi ono što uvijek radiš na treningu.' I odradio je! Za zlatnu medalju!