"Srce vjeruje, um ostvaruje!"

Svjetska gimnastička federacija (FIG)

"Gimnastika za sve" (Gymnastics for all), uz ostale gimnastičke sportske grane ravnoprava je članica pri Međunarodnoj gimnastičkoj federaciji. Tijekom razvoja i napretka gimnastičkih sportova nametnuli su se strogi kriteriji natjecanja i procjene kvalitete gimnastičara. Iz tog razloga onemogućilo se velikom broju vježbača i entuzijasta bavljenje i natjecanje u gimnastičkim sportovima. "Gimnastika za sve" ostala je jedini oblik i način koji dozvoljava svima da iskušaju svoja gimnastička znanja i vještine bez obzira na spol, dob, fizičke sposobnosti i predznanje, a omogućuje i sudjelovanje osobama s invaliditetom. Ova gimnastička grana nudi aktivnosti koje su prije svega zabavne te potiču kreativnost, dobro raspoloženje i zdrav način života. Prikaze svojih vještina gimnastičari prezentiraju kroz gimnastičke festivale koji se održavaju diljem svijeta.

Međunarodna gimnastička federacija (FIG - franc. Fédération Internationale de Gymnastique) je međunarodna udruga koja okuplja nacionalne gimnastičke saveze te koordinira i upravlja radom gimnastičkog sporta u cijelom svijetu. Osnovana je 1881. godine u Belgiji, što je čini najstarijom međunarodnom sportskom federacijom. Kako je prvotno okupljala samo tri europske članice (Belgija, Francuska, Nizozemska) u početku je nosila naziv Europska gimnastička federacija, ali je primanjem zemalja članica izvan Europe kasnije promijenila naziv. Sjedište federacije nalazi se u Švicarskoj u Lausanni, trenutno članstvo u FIG-i ima 142 zemlje članice, a okuplja oko 50 milijuna gimnastičara amatera. Predsjednik Međunarodne gimnastičke federacije je Bruno Grandi (ITA) koji je izabran 1996. godine, a trenutno odrađuje peti četverogodišnji mandat. Međunarodna gimnastička federacija upravlja sa sedam gimnastičkih grana: ženska sportska gimnastika, muška sportska gimnastika, ritmička gimnastika, sportska aerobika, akrobatika, trampolin i "gimnastika za sve".

Prema Mechbach i Lundquist Waneberg, (2011.) filozofija "Gimnastike za sve" temelji se na "4F" sustavu: Fun, Fitness, Fundamentals i Friendship.

Prema navedenom, može se zaključiti da okosnicu ove sportske grane čine zabava, optimalno stanje fizičkog i mentalnog zdravlja, osnove gimnastike, te prijateljstvo koje se ističe kako u periodu treninga tako i na gimnastičkim susretima gdje se susreću istomišljenici svih rasa, religija i kultura, ne predstavljajući jedni drugima konkurenciju, već uče jedni od drugih. U programu "Gimnastike za sve" može se pronaći mnoštvo različitih vježbi koje su prilagođene trendovima, te prate razvoj i pojavu novih sportova. "Gimnastiku za sve" ne čine samo vježbači koji sudjeluju na festivalima, već i treneri, organizatori, volonteri, gledatelji, entuzijasti i obožavatelji gimnastike.

"Gimnastika za sve" potiče učenje o različitim obrascima mišljenja i ponašanja, osjećanjima i djelovanjima neke zajednice ili društva. Može pridonjeti pozitivnim kulturološkim promjenama koje su uzrokovane okolinom i inovacijama u drugim kulturama koje su u doticaju na gimnastičkim festivalima. Potiče suradnju i razmjenu ideja između ljudi različite narodnosti, bez diskriminacije bilo koje vrste. Samim time utječe na razvoj pojedinca na svim razinama njegovog djelovanja: fizički, psihički i duhovno. Također, čovjek je društveno biće, te ta komponenta nije nimalo zanemariva. Druženjem gimnastičari promatraju i usvajaju različite društvene uloge, stječu nove vještine, upoznaju nove jezike i načine komunikacije, prenose kulturne vrijednosti te se prilagođavaju novoj okolini i različitim životnim situacijama. Odnosi među gimnastičarima temelje se na razumijevanju, solidarnosti, prihvaćanju različitosti i ravnopravnosti među svim sudionicima festivala.

"Gimnastiku za sve" čini niz raznih aktivnosti koje pridonose očuvanju i povećanju motoričkih sposobnosti vježbača. Sve aktivnosti, iako različite, sadrže nešto zajedničko, a to su elementi gimnastike. Jedan nastup predstavlja skladan spoj elemenata različitih gimnastičkih disciplina i drugih srodnih sportskih grana. Vježbe se razlikuju po zahtjevnosti, odnosno, neke vježbe su sastavljene od osnovnih gimnastičkih elemenata kao što su kolut naprijed, premet strance, uzmah i sl., dok su neke vježbe sastavljene od duplih ili trostrukih salta, ali po principu "Gimnastike za sve" sve vježbe se jednako vrednuju i cijene.

Najčešće se pojavljuju elementi sljedećih disciplina: ženska sportska gimnastika, muška sportska gimnastika, ples, trampolin ritmička gim"Gimnastika za sve" je članica Međunarodne gimnastičke federacije i gimnastička disciplina koja spaja sve gimnastičke sportove. Omogućava ujedinjenje zasebnih sportova, povećava broj aktivnosti kojima se gimnastičari mogu baviti, ali i sam broj gimnastičara koji mogu sudjelovati. Ova sportska grana je rasprostranjena diljem svijeta, a u nekim zemljama je izrazito popularna, kao što su Velika Britanija, Švicarska i Australija. U Hrvatskoj "Gimnastika za sve" kao takva ne postoji, već se ostvaruje u vidu rekreativnih programa za djecu i odrasle, npr. u ženskoj i muškoj sportskoj gimnastici, ritmičkoj gimnastici i različitim vrstama plesa. Sportska aerobika je više zastupljena kao predmet tjelesne i zdravstvene kulture na Sveučilištu, dok se akrobatika i skokovi na trampolinu koriste isključivo kao dopunske vježbe u sportskoj gimnastici, skokvima u vodu i ostalim sportovima koji zahtjevaju izvođenje akrobatskih elemenata.

Posebnost ove gimnastičke discipline je njen nenatjecateljski i zabavni karakter, djeluje pozitivno i inspirirajuće na sudionike, omogućuje kreativno i umjetničko izražavanje, unapređuje zdravlje i motoričke sposobnosti. Dobra komunikacija, stjecanje prijateljstva i znanja, prihvaćanje različitosti i poštivanje drugačijeg temeljni su principi "Gimnastike za sve".nastika, akrobatika i sportska aerobika.